Värdera måsten

Förhoppningsvis har de flesta av oss haft sommarsemester och varvat ner från vårt i övrigt stressiga och påfrestande liv. Passa då på att omvärdera alla saker som du känner att du måste göra. Nu när du troligtvis är lite mer lugn och nere i varv är det lättare att titta på detta och ändra inställning till vad som är viktigt i livet.

Börja med dig själv! Om du är som de flesta av oss andra så sätter du dig själv sist om du ens kommer på sista plats för då är tid och ork slut. Vad är livsviktigt för dig för att du ska må bra, ha roligt och ladda energi? Ta bort det som inte är livsviktigt. Håll fast vid detta och prioritera inte bort dig själv till förmån för något annat.

Sedan kommer familjen. Samma sak, vad är livsviktigt för dem? Ta bort det som inte är livsviktigt! Kan ni hjälpas åt mer för att få familjelivet funktionellt och bra för alla?

Hemmet. Det finns och kommer att stå kvar även om du ändrar dina måsten. Sköt hemmet smart. Hjälps åt, ha kul tillsammans och sänk dina krav på det som är mindre viktigt. God och näringsrik mat är viktigare än damm och sand på golven. Prioritera städningen av kök och badrum och städa smart i övrigt. Smutsa ner mindre så blir det mindre städning/tvättning. Oftast är det samvetet och egot som mår dåligt av ett lite ostädat hem och den inställningen går att ändra på. Har du lite skit i hörnen är du förmodligen smartare och lägger din energi på saker som betyder mer.

Jobbet. Är du stressad på jobbet så sluta vara duktig och prestera till max. Det finns en nivå som heter ”Good enough”. Andas och sänk dina krav på dig själv. Vill inte din chef acceptera det, byt jobb! Inget jobb i värden är värt att offra sig själv för.

Vänner. Det finns vänner som ger energi och de som tar. Vilka ska du ägna din tid åt och vilka ska du minska din tid tillsammans med? Man behöver inte säga upp vänskap med någon för det kan förändra sig över tid. Ibland är man i fas och ibland inte.

Allt detta är lättare sagt än gjort men det går att förändra, sakta men säkert. Och det är bättre att göra det i tid än att krascha och försöka ta sig upp därifrån. Den största förändringen är din egen inställning till vad som är viktigt och din värdering av dig själv och att du ska må bra. Om du mår bra, mår de runt dig också bättre. Mår du dåligt påverkar du omgivningen negativt, så är du mån om din familj och dina arbetskamrater/vänner så ser du till att prioritera dig själv först så att du mår bra och plockar bort det som inte är livsviktigt.

Jag hoppas att detta kan inspirera dig till att göra en förändring för dig själv till det bättre!