Eget ansvar för att må bra

Tar du fullt, eget ansvar för din fysiska och psykiska hälsa och lycka? Jag har ingen statistik men min känsla är att många människor inte gör det. Tyvärr! Jag tror att de flesta människor gör så gott de kan, men fastnat i fel tankemönster. Ibland går det bättre, ibland sämre. Det är alltid enklare att vara ledsen och olycklig efter som det inte kräver något av en. Att vara glad och lycklig kräver engagemang, medvetenhet och ganska mycket djävlar anamma.

En del fastnar i offerrollen och tycker att inte de har någon möjlighet att ta eget ansvar och att det är någon ”annans” fel. Det är så lätt hänt när vårdsystemet fungerar som det gör och det är svårt att få diagnos och hjälp vid oklara, diffusa problem. Man blir helt uppgiven när man kämpar och inte får hjälp när man behöver det. Det är även lätt att försöka hitta en ”syndabock” eftersom det är för läskigt att möta sig själv och börja analysera läget.

Andra människor fastnar i dålig självkänsla och dåligt självförtroende. De tror inte att de är värda att må bra och vara lyckliga. Det blir en självuppfyllande profetia där de kan säga ”vad var det jag sa” till sig själva när de gjort ett halvhjärtat försök som var dömt på förhand att misslyckas.

Sedan finns det de människor som fastnat i sjukrollen. De har så mycket problem, kämpar massor och har det riktigt jobbigt under så lång tid att sjukdom har blivit deras identitet. De vet inte längre vem de är utan den. De vill bli friska och må bra men det undermedvetna sätter käppar i hjulet för dem. De är människor som kämpar väldigt mycket men i motvind och mot sig själva. Kämpandet blir deras liv.

Det kan vara en kombination av dessa tre och även andra orsaker som gör att man inte tar ansvaret själv. Men det går att vända om man blir medveten och gör valet att må bättre. Eget ansvar gör inte att man blir frisk men det gör att livet känns lite lättare och man är gladare trots allt. Tankekraften är enorm och om man försöker fokusera på det som är positivt istället för det som är negativt får man en otrolig skjuts på vägen. Det är inte att blunda för det som är jobbigt och negativt, det måste också få finnas, men att ge extra uppmärksamhet till det som är roligt och positivt.

Alla människor är värda att få må bra och vara dem de är. Du är lika mycket värd som alla andra, du har både positiva och negativa egenskaper. Ingen är bättre än någon annan, bara olika. Ta dig en funderare på hur du tänker och agerar och om du kan ta större ansvar och göra något annorlunda för att må bättre och bli en gladare människa! Du har makten att själv göra dina val, att inte välja är också ett val. Låt inte andra människor eller slumpen välja åt dig. Gör medvetna val och se dig själv lyckas. En liten bit i taget gör underverk i längden. Två steg fram och ett tillbaka, ge inte upp. Bli en gladare version av dig själv, du har makten till det!