Dagen efter

Att vara inbillningsfrisk och inte känna efter får konsekvenser. Även om man är väldigt medveten om det och har stor erfarenhet av det, så är det så lätt att skjuta bort det just här och nu, när man har roligt och trivs. Ofta är det värt det för att man får en positiv och glädjefylld känsla i kroppen, men inte alls alltid. Ibland kan det till och med ge lite energi, men oftast är det glädjekänslan i kroppen som är positiv. Och det är näst intill omöjligt att veta i förväg hur det kommer att bli så, det går inte att välja rätt i förväg.

Det finns många aspekter av detta som en frisk människa aldrig funderar på över huvud taget. Att man måste planera så det alltid är väldigt glest i kalendern, välja mycket noga vad som får en plats där och ha en helt tom kalender under dagarna efter en aktivitet. Att planera in mat och möjlighet att avsluta när det blir för mycket. Att inte vara beroende av någon annan som har en helt annan agenda om aktiviteten än du själv har.

En annan del av det hela är att man anstränger sig till max och tar ut all energi för att klara av att vara sig själv för en stund och glömma allt annat. Det är få som ser allt detta som finns bakom. Du ser pigg och fräsch ut och verkar helt fullt frisk. Om det finns lyster i ögonen för en stund och så verkar ju allt frid och fröjd.

Det är få människor som förstår, som inte har varit där själva eller har erfarenhet från en person väldigt nära. Det är många frågor som dyker upp: Varför jobbar du inte? Så sjuk kan du inte vara, det märks ju inte? Orkar du detta så orkar du jobba och/eller göra saker hemma!

Inte minst sina egna tankar när man är inbillningsfrisk.

  • Jamen nu känns det rätt bra, jag är nog inte så dålig egentligen när jag känner efter.
  • Jag är nog bara lat.
  • Jag borde orka som andra.

Men smällen kommer obönhörligt dagen efter, eller två dagar efter. För ibland kan man gå på de positiva ångorna en dag ytterligare innan smällen kommer. Men lita på att den kommer! I form av utmattande trötthet, smärta, huvudvärk, hjärtklappning och krånglande mage. Det finns många sätt kroppen försöker tala om för dig att nu har du tagit i för och det tycker jag inte om!

Det är en fruktansvärt svår balansgång att hitta lagom för att få det positiva men ändå fortsätta må bra. Man vill ju så mycket! Ingen vill vara sjuk och begränsad. Alla vill ha kul och må bra!