Att bli tagen på allvar av läkaren

Det är inte alltid så lätt att hitta en bra läkare och en läkare som har kunskap om de symptom vi har. Speciellt när vi har så svårdefinierad problematik och har svårt att bli tagna på allvar. Därför tänker jag att det är extra viktigt att vi förbereder oss så bra vi bara kan för att få bästa möjliga hjälp. Jag har själv gjort en lista med allt jag kan komma på som är av betydelse för att få rätt diagnos och rätt hjälp. Det är ganska jobbigt att göra men ingen kan din kropp och hur du mår bättre än du! Du får det dessutom en bättre insikt och förståelse själv när du får det konkret på papper. Min läkare blev imponerad och tog mig på allvar. Visserligen får jag fortsätta kämpa för att driva det vidare och inte nöja mig med att så kan det vara och allt ser bra ut på proverna. Men det är ett steg på väg i rätt riktning och så mycket enklare än att behöva berätta historian om och om igen för varje gång, med stor risk att glömma något. Inför varje nytt läkarbesök uppdaterar jag listan igen.

Så här har jag gjort:
I god tid innan läkarbesöket har jag gjort en lista på alla symptom jag har och hur länge jag haft dem. Jag listar upp allt rakt upp och ner så konkret jag bara kan, en sak per rad. När det är klart sorterar jag och grupperar symptomen så att det som handlar om smärta står tillsammans, det som handlar om hjärnan tillsammans och sömn, muskler, huden, ögon osv. Sedan sätter jag en rubrik för varje grupp. De värsta och jobbigaste symptomen försöker jag gradera hur illa de är i en skala 1-10. Ex 5/10, där 1 är bra och 10 värsta möjliga.

Sedan fyller jag på listan med mina diagnoser och vilket år jag fick dem. Om du är tveksam på en diagnos så skriv ner det också. Jag listar också vilka mediciner och kosttillskott jag äter och varför. Om man har provat många mediciner kan man lista vilka man provat och varför de inte fungerade.

En viktig punkt som jag också fyller på med är egenvård. Jag listar allt jag gör själv för att må så bra som möjligt. Allt från vad jag äter och dricker, till träning, hur jag tänker och vad jag jobbar mot för mål. Ju mer man kan skriva här desto bättre. Då inser läkaren förhoppningsvis att vi inte är ett offer som bara vill äta medicin, vara sjukskriven och inte vill bli bättre.

Jag har också lagt till en punkt om bra att veta för läkaren om saker som hänt och sjukdomar jag haft som ev. kan ha någon påverkan på mitt tillstånd. Värdera inte här, utan skriv ner och låt läkaren värdera.

När du gör din egen lista, var så ärlig du kan och känn efter hur det verkligen är. Värdera inte vad som ska vara med. Skriv ner allt. Ju ärligare och konkretare du är på att beskriva dina symptom, desto enklare för läkaren att förstå.

När du går på läkarbesöket så har du med dig ett utskrivet exemplar av listan och lämnar till läkaren det första du gör och ber honom/henne läsa igenom den. Sedan kan ni prata. Det är också bra om du formulerat frågor du vill ha svar på och prioriterat dem i viktighetsordning. Och att du kan tala om för läkaren vad du vill ha ut av läkarbesöket. Det är viktigt att vara effektiv eftersom ett normalt läkarbesök är så kort och vi behöver längre tid för att hinna med allt vi har problem med och vill ha hjälp för. Ett annat bra tips är också att tala om när du tycker att du har blivit bemött på ett bra sätt. Lite smicker har aldrig skadat.

Vill du ha exempel på hur min lista ser ut kan du ladda ner den här: Symptomlista_exempel. Gör din lista som det passar dig bäst.

Återkoppla gärna till mig med din feedback, vad du tycker, hur det gick, förbättringar på listan.