På god väg att hämta mig från utmattning

Denna diffusa sjukdomskänsla som inte riktigt går att ta på. Att känna sig trött in i märgen och inte kunna göra något åt det. Att inte ha energi att uppbåda till att göra det basala och definitivt ingen ork och lust till något roligt heller. Känslan av att bara vilja sova bort resten av livet, det är utmattning. Kroppens system går ner på sparlåga för att tvinga dig att vila och återhämta dig under lång tid. Eftersom du inte lyssnat tidigare.

Kroppen och hjärnan styr dina beteenden mer än du anar. En väldigt bra bok att läsa om det för den som är intresserad är ”Ditt inre liv” av Mats Lekander.

Men det hjälper inte med bara vila för att återkomma till livet. Man behöver bland annat omvärdera sitt liv och prioritera annorlunda. Lära sig nya beteenden och ändra mönstren i hjärnan.

För mig har det handlat om att förstå att jag är introvert som laddar energi i vila och återhämtning och inte i aktivitet i sociala sammanhang. Jag behöver vila, ha roligt, vila, ha roligt. Jag har också insett att jag är en högsensitiv människa som tar in väldigt mycket information från omgivningen och behöver tid att bearbeta detta. Jag har trott att jag var en extrovert, stark person och gjort allt för att hinna med andra människor som är extroverta och icke högkänsliga. Detta innebär att min hjärna får jobba på högvarv hela tiden, för att hinna med i tempot och även hinna bearbeta all information som jag tagit in som andra människor sållar bort. Vidare har jag inte tagit vila på allvar eftersom det är fult att vara lat och jag har lärt mig att prestera är vägen. När jag har vilat har jag gjort det hela tiden på spänn med ena ögat öppet och ständigt beredd att agera. Det är inte konstigt att det inte går längre då när kroppen och hjärnan nått vägs ände. Att lära sig hur min hjärna fungerar har varit väldigt viktigt för att hitta vägen till energi igen och inte riskera att ramla tillbaka i utmattning igen.

Två bra böcker om ämnet är:

Att sömnen är viktig vet de flesta, även jag. Jag tyckte jag gjorde allt för att sova så bra det gick, följde alla tips man kan hitta, men det blev inte bättre. Inte förrän jag släppte taget helt och lät mig själv somna vid 20-21 på kvällen, sova tills jag vaknade av mig själv varje morgon och även tillåta mig att slumra under dagen utan att vara orolig för att det skulle störa nattsömnen. Inte förrän efter två-tre månader på det viset började det sakta vända. Jag sover fortfarande så mycket jag bara kan. Målet är att känna sig helt utvilad när jag kliver upp. Och eftersom jag har dålig kvalitet på sömnen, vaknar ofta och sover oroligt på grund av smärta så är kvantitet viktigt för mig.

Att sänka stressnivån vet också alla att det är viktigt. Men det är ofta lättare sagt än gjort. Här gäller det verkligen att värdera om vad som är viktigt. Vad är verkligen viktigt, på riktigt, när det kommer till kritan? Prioritera bort det andra. Lär känna kroppen, lyssna till vad den försöker säga dig, släpp spänningar och andas.
Jag har sänkt kraven på mig själv, lärt mig skjuta upp saker som inte är nödvändiga i nuet, och lärt mig säga nej. Nej jag vill inte, jag orkar inte, jag har ingen lust eller jag vill bara vara hemma och göra ingenting. Det svåraste jag gjort och som jag jobbar på hårt är att sluta vara självständig och våga ta emot hjälp även om jag kan själv. Att släppa taget och vara lat. Jättejobbigt!

Maten är väldigt viktig. Att få i sig alla näringsämnen för att kroppen ska ha byggmaterial för att kunna bygga allt som är nödvändigt för att kunna återhämta sig. Här har jag lärt mig väldigt mycket av Anna Hallén om näring, balans på gungbrädor i kroppen och vikten av alla delar. Om hormoner och signalsubstanser, om tarmen och näringsupptag. Det är inte heller något som går fort, det tar tid för kroppen att bygga bort näringsbrister som uppkommit av långvarigt felaktig kost och stress. Man märker inte heller allt som händer i kroppen eftersom det förändras så sakta. Tålamod är viktigt!

De system i kroppen som drabbas hårdast vid stress är sköldkörteln och binjurarna och deras balans. De går ner på sparlåga för att tvinga dig till vila och kroppen prioriterar viktigare saker än de systemen. Vi tror att vi är sjuka men läkaren säger att det inte är något fel. Anna kallar det funktionella störningar. Läs hennes bok Gnisselzonen och förstå vad det handlar om. Jättebra bok!

Det som också påverkar är nivån av serotonin och dopamin balansen där i mellan. Kort så ser serotonin till att du vaknar upp och känner dig utsövd och dopamin att du känner dig nöjd och glad när du aktiverar dig. Åter igen Anna beskriver det väldigt bra i sin blogg!

Bristen på progesteron i kroppen hos kvinnor kan också ha del i att man har svårt att återhämta sig från utmattning. Kroppen gör av med mer progesteron vid stress och oro och brist påverkar speciellt serotonin.

Bra bok att läsa om PMS, förklimakteriet och klimakteriet och dess besvär som även kan påverka utmattning är Mia Lundin, Kaos i kvinnohjärnan.

Det finns fler saker att ta i tu med för många människor vid utmattning och det finns väldigt bra beskrivet hos Mia Lundin på hennes blogg om bland annat binjureutmattning. När man gjort allt detta och fortfarande inte kommit över tröskeln finns det kosttillskott som för mig fungerar fantastiskt. Det finns också beskrivet på samma sida och kosttillskotten går att köpa via hennes webshop.

Allt hänger ihop. Kroppen och hjärnan och allt det du tillför som näring, aktivitet, stress, vila, tankar och beteenden osv påverkar. Nu har du fått mina bästa tips och mycket läsning för att lära dig förstå hur allt hänger ihop. Jag är på väg åt rätt håll med en bit kvar, men jag känner mig hoppfull!

5 thoughts on “På god väg att hämta mig från utmattning

 1. Oj vad jag känner igen mig i det du beskriver.
  Jag är bara i början av att förstå mig själv.. och jag förändras mycket genom de erfarenheter jag får längs livets väg, vilket gör att jag hela tiden måste omvärdera mina behov och vad jag mår bra av.
  Jag uppfattas nog av många som extrovert och som en person som vill stå i centrum.. och varför vet jag inte. Många beskriver mig som en person som ”tar plats” och detta trots att jag gör allt jag kan för att ge andra den rollen. Jag kan vara extrovert i mindre sammanhang, där jag känner mig trygg, och när jag har ork. Annars är jag introvert. Jag kan ta plats i diskussioner om ämnen jag brinner för, och i situationer jag känner att jag behärskar. Annars vill jag helst bara flyga under radar. Men bara för att jag kan, betyder inte att jag alltid vill. Vi människor är komplexa, och min erfarenhet är att människor överlag vill förenkla och därmed placera varandra i fack. Det är dessa fack jag inte gillar, och som dessutom sällan passar med verkligheten – just för att den är komplex.
  Tack för alla dina tips, ska genast börja plöja. Och tack för dina ord om att känna sig lat. Det är precis där jag är. Har ingen energi till något, men kör på för jag vill inte slösa på tid och liv genom att inte göra något alls… Och då blir jag ännu tröttare..

  En stor uppmuntrande främlingskram till dig från mig!

  Liked by 1 person

  • Jag känner igen mig helt och fullt i det du skriver också! Jag har blivit väldigt bra på att ”spela” extrovert, jag har ju lurat mig själv i alla år, och så klart alla andra också. Och att placera folk i fack är svårt, jag skulle höra till olika fack beroende på humör, energi och hur jag mår. Olika från dag till dag och ibland till och med från timme till timme. Försök vara ärlig mot dig själv och stå upp för dig själv, då kan andra lättare ta dig för den du är. Lurar du dig själv lurar du även alla andra. Den lilla energi du har ska du fokusera på att bli en bättre version av dig själv, inget annat och det behöver du vila för att kunna göra och bara ligga på soffan och fundera utan att värdera tankarna. Kram tillbaka till dig och lycka till att få energi igen!

   Gilla

 2. Pingback: Varför? – Delar av Anna

 3. Tack för att jag hittade din blogg. Jag är ny ute i bloggvärlden. Försökt öppna egen blogg nu men förstår tyvärr inte så mycket mer än att den ligger där ute nu. Det heter man ska länka till blogg man tycker om vilket jag skulle vilja göra till din men begriper inte hur man gör det heller..hihi…Jag känner igen mig så mycket i detta du skriver om utmattning. Jag blev påkörd på motorväg för några år sen. Skulle jobba som vanligt efter det, allt skulle bli som vanligt igen. Jag gick med hemska smärtor, och livet krympte ihop mer och mer men jag skulle fixa det ändå. Efter 1 1/5 år rasade jag ihop totalt. Förstod inte att jag hade drabbats av utmattning, visste bara att det var något fruktansvärt jag drabbats av då detta syndrom tog i från mig allt. Lust,känsla,ork,allt. Än idag efter snart två år är världen inte sig lik. Smärtorna,minnet,lusten,känslan. Det har blivit otroligt mycket bättre men lång väg kvar. Med detta vill jag säga till er här ute som inte drabbats än av den totala kollapsen. Stanna upp! Tillåt dig vara lat! Våga säga stopp! Våga säga nej! Lyssna på ditt inre och kropp! Kramar och sköt om er och du också Anneli.

  Liked by 1 person

  • Hej och tack för dina ord! Det är så lätt att vara efterklok tyvärr och inte lätt att hinna med att stanna upp och tänka efter i den sorts liv vi lever i dagens samhälle. Så svårt också att ta till sig av andras erfarenheter när man är mitt i allt och inte ser faran. Tror inte att det ska drabba en själv.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s