Varför har jag fått Fibro?

Jag funderar ganska mycket på varför just jag fått Fibro, vad är orsaken? Jag kan inte svara för varför andra fått det utan bara utgå från mig själv. Jag tror att vissa kan känna igen sig i mig men andra fått det av andra orsaker. Jag tror inte att det finns bara ett svar på detta som jag ser som ett symptom på något som är fel i kroppen.

Det enkla svaret gällande mig är att jag har den känsligheten och utvecklat den personligheten. Jag är en del av dagens samhälle och följer normen och hamnar då på fel ställe. Vems ansvar kan man diskutera. Jag tänker att jag är ansvarig för mig själv, delansvarig för samhället vi lever i men det är inte lätt som liten människa att hävda sig och ta sig ur strömfåran.

Om jag utvecklar svaret så har jag levt mitt liv som om jag vore en stark, extrovert människa med höga krav på både mig själv och andra. Att prestera det bästa möjliga i varje situation, ta allt på allvar, att inte vara lat utan vara flexibel och till lags.

De senaste åren har jag läst mycket och funderat mycket, och insett att jag är både introvert och högsensitiv. Helt tvärt emot hur jag levt mitt liv. Inte undra på att jag blir trött när jag inte tar mig tid att vila på riktigt och ladda om, utan att jag hela tiden är vaksam och på språng.

Att förändra så inkörda spår i hjärnan är inte lätt. Jag har ändrat väldigt mycket, allt som är lätt att göra på annat sätt. Minskat yttre stressfaktorer till minimum, lärt mig prioritera och planera aktivitet och återhämtning, ändrat på kost och rörelse och börjat lyssna på kroppen.

Det svåraste är att komma åt hur tankarna går och hur de påverkar det jag gör och hur jag mår. De är ju en del av den jag är och har funnits med och utvecklats under hela mitt liv. De är både en del av arv och miljö.

Min hjärna är väldigt aktiv och klurar hela tiden på lösningar på olika saker och lägger pussel med information som kommer in för att kunna se helheten. Det är ett ständigt surr, vilar aldrig. När jag vilar sover jag alltid med ena ögat öppet och är beredd på att agera och vara till lags.

Jag tror att detta är en del till den inre stress jag har och som inte syns på utsidan. Det är en del av orsaken till min Fibro. Den inre stressen är energi som måste ut någonstans och det blir via spänningar i musklerna. Musklerna blir utmattade och signalerar smärta i sådan mängd att smärtsystemet går i baklås och allt blir en ond cirkel.

Det är min teori just nu. Jag har precis börjat gå hos en zonterapeut som hjälpte mig inse detta och han säger att jag behöver dra ner tempot i huvudet. Inte sluta tänka, bara tänka lite saktare och inte associera iväg i tankarna kors och tvärs hela tiden. Jag tror på det. Hur det ska gå till vet jag inte men jag hoppas att han kan hjälpa mig att hitta nya vägar och insikter.

Hur tänker du om varför du fått din Fibro?

2 thoughts on “Varför har jag fått Fibro?

  1. Hej Anneli,

    Jag känner igen mig i nästan allt och håller också på med stora förändringar i mitt liv sen ett och ett halvt år. Insåg att jag är högkänslig som person och att jag levt som jag inte är det och då har livet drabbat mig hårt utan att jag har tagit hand om det. Tack för ett bra inlägg som satte ord på det för mig.

    Mvh Catarina

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s