Fibromyalgi och IBS

Att något så basalt som magen, mat och näring ska vara så svårt! Det är svårt att få maskineriet att fungera och få i sig alla näringsämnen kroppen behöver via maten. Vad man ska äta och hur man ska äta, hur mycket och när på dygnet ska man äta för att magen ska fungera bäst och omvandla maten vi äter till energi och byggstenar till kroppen. Det är också svårt och känsligt att prata om, lite skämmigt med en uppblåst och svullen mage med allt vad det innebär.

Med en mage som inte alls vill vara med och fungera på ett förväntat sätt har jag funderat mycket på detta ämne. Förr åt jag generellt sett nyttigt med fettsnål mat och mycket fibrer, alltid nyckelhålsmärkt. Då och då blev det godsaker med socker i men inte normalt till vardags. Bra trodde jag då, eftersom det dolda sockret inte fanns med i beräkningen, produkterna var ju nyckelhålsmärkta och nyttiga.

Problemen med IBS har jag haft så länge jag minns, men det tog många år och många besök hos läkare innan jag fick reda på att det fanns ett namn på mina problem, IBS. Då fick jag reda på det av en slump när en läkare i förbigående sa att det var ju IBS jag hade, hade jag inte förstått det. Nej, det hade jag inte och jag hade ingen aning om vad det var. Jag fick även veta att det inte gick att göra något åt, att det bara var att leva med det.

När jag fick fibromyalgi 2012 och jag förstod att mat kunde påverka smärtan i kroppen började jag sakta med LCHF och blev mycket bättre i magen av det. Inte så mycket kolhydrater som kunde jäsa i magen och ställa till problem. Det fungerade ganska bra i flera år om jag inte slarvade. Jag tog även bort mat som var inflammatorisk och hoppades på att smärtan inte skulle öka på grund av fel mat. Smärtan var hanterbar och jag kunde fortsätta leva ett vanligt liv då.

När fibron började bli värre efter Frozen Shoulder i båda axlarna med ett års mellanrum, tack och lov, började magen krångla mer igen. På något vis går problemen lite i skov och är lite bättre om jag är strikt, sämre om jag slarvar, och när jag är bortbjuden och äter något lite fel. I början tyckte jag att jag tar smällen som kommer efteråt, eftersom det är gott och det känns otacksamt och kymigt att tacka nej till det som bjuds. Nu fungerar inte det längre och strikt LCHF är inte tillräckligt.

Jag har funderat på läckande tarm eftersom jag även får mer ont i kroppen när magen är ur balans. Jag har provat antiinflammatorisk kost, AIP (Autoimmune Protocol) och IFD (inflammationsfri diet), och det känns bättre i några dagar, sedan är det igång igen. Jag ska fråga min läkare nästa gång om man kan ta reda på om det handlar om läckande tarm på något vis för att utesluta detta.

Jag har också funderat på om det handlar om att fibron har satt sig i magen och tarmarna, och att de är extra känsliga, att det handlar om sensitisering. Det vill säga att det som händer i magen och tarmarna, och som man normalt inte känner av särskilt mycket, blir till smärta och obehag så fort man äter. Men det förklarar inte hela problematiken.

Just nu känns det som om det är bäst om jag slutar äta. Jag mår som bäst då! Den känslan har jag haft många gånger under livets gång.

Hur får du din IBS och fibro att fungera ihop? Vad tänker du om den problematiken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s