Fibro i kombination med utmattning, hur balanserar man det?

För att klara att ta tillbaka lite ork efter min utmattning behöver jag träna mig att göra saker. En liten bit i taget, men utan att göra för mycket för att inte bli sämre i fibron, och gå in i ett skov med mer trötthet. Jag vet hur och vad jag bör göra men kroppen svarar inte som jag förväntar mig och balansen är så fruktansvärt svår. Det kan gå bra och fortsätta att kännas bra dagen efter men tredje dagen blir det bakslag och jag får ondare och blir tröttare. Vad blir droppen som får bägaren att rinna över? Det kan vara en stressig dröm, laga en middag eller att det blåser och är kallt ute.

Hur ska jag kunna veta vad jag ska göra och inte göra? Energin kan finnas under en stund men ta slut lite av en slump känns det som. Ibland går det ena bra, men inte det andra. Och ibland är det helt tvärt om. Det är så många parametrar som spelar in att det blir omöjligt att förutse och kunna förhålla sig till. Det är sömnen, drömmar, väder, hur mycket jag tänker och vad jag tänker på. Det kan spela roll om jag kommer ut på en promenad och det kan spela roll om jag inte gör det, ibland klarar jag att laga middag och ibland blir det för mycket. Det kan vara kul och ge energi att träffa vänner och det kan kännas jättebra men det kan också slå tillbaka några dagar efter.
Vissa saker vet jag att det tar energi men det måste göras, som läkarbesök, ekonomisk administration och liknande. Det finns ju en del saker som man måste göra om man tillhör samhället, det går inte att ställa sig utanför.

Hur ska jag kunna veta vad som är lagom när det dröjer för länge innan jag kan se konsekvenserna? Jag kan känna mig pigg på morgonen när jag vaknar och tycker att jag sovit skönt, men sedan kan kraften ta slut framåt dagen utan anledning. Det tar energi bara av att vara. Jag kommer inte ihåg längre hur det kändes att ha energi till allt som jag tog mig för. Det är en stor sorg.

Jag vet att det inte finns något patentsvar på dessa frågor men det är likafullt de jag brottas med varje dag. Jag vet att det är individuellt, att det är olika för varje person. Men jag vet också att vi är många som brottas med samma frågor och undrar hur vi ska vända oss. Det känns väldigt ofta som moment 22 eftersom jag behöver träna mig för att orka men jag behöver också vila för att orka. Det är en nedåtgående spiral som är så fruktansvärt svår att bryta. Sämre kondition för att orka utföra saker, gör att jag blir tröttare, samtidigt som det blir värre när jag försiktigt försöker träna konditionen. Det känns väldigt ofta, att hur jag än gör så blir det sämre.

Jag tror och känner att  jag egentligen vet vad lösningen är men frågan är om den går att nå? Jag behöver vila mycket, mycket mer. Längre än jag själv tror, så länge att det börjar bli riktigt tråkigt att vila. Därefter sakta, sakta börja röra sig för att träna upp konditionen, samtidigt som jag fortsätter att vila mycket där emellan. När det i sin tur börjar bli riktigt tråkigt kan jag börja göra lite roliga saker, men väldigt lite till en början. När det blir tråkigt och fungerar, lägga till ytterligare en sak osv. Backa när bakslagen kommer, för de  kommer att komma. Myrsteg och lång tid!

Men min viktigaste fråga blir då, har jag ha råd med det? Har jag sparpengar så det räcker? Om inte, kommer samhället som jag betalar skatt till ställa upp för mig medan jag läker och blir så bra jag nu kan bli? Stressen från kravet att ställa upp för Sverige och ge av den lilla energin som jag kan uppbåda känns överväldigande. Vi tittar inte på hur sjuk du är, vi frågar efter din arbetsförmåga känns som ett hån. F-kassan försöker hitta kryphål i läkarens formulering på sjukintyget. Det handlar inte om att förstå och hjälpa till för att få att läka, utan att vinna genom att stjälpa. Det är inte lätt att vara sjuk i Sverige. Det ställs ibland orimliga krav på tillfrisknandet från alla håll, även sig själv, för att passa in.

3 thoughts on “Fibro i kombination med utmattning, hur balanserar man det?

  1. Visst är det svårt med den där balansen o energin! Det är ju också så olika olika dagar. För mig funkar det med träning rätt bra nu. Men det var svårt från början. Nu tycker jag den stärker mig snarare än påverkar negativt. Men det handlar nog om sakta sakta upptrappning. Sen beror det nog lite på vart i processen man är.

    FK kan man verkligen undra över vad de håller på med! Det är helt sjukt hur det har blivit. De stjälper snarare än hjälper. Rena hetsjakten! Man får kämpa för sin överlevnad. Jag har tjafsat med dem en månad gällande arbetsträning och att det inte går att köra 5 dagar i veckan. Jag behöver mjukstarta. Min läkare säger likadant. Då blir det i så fall social träning. För nya reglerna säger att man måste arbetsträna på 25% om man jobbat heltid innan. Men det går väl inte att resonera utifrån när man var frisk. Det är väl sjukdomen man ska gå efter. Än är inte sista ordet sagt.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s