Öppenhet – Pragmatism

Jag har insett att det som de orden representerar är motsatsförhållanden. Öppenhet är nyfikenhet och viljan till att lära sig, hitta nya vinklingar och lösa svåra problem. Medans pragmatism handlar om acceptans, utan att ifrågasätta så mycket, gilla läget och göra det bästa av situationen. Det går inte att fokusera på båda förhållningssätten på samma gång, man måste välja det ena eller det andra efter vad som är bäst lämpat för situationen.

Jag kan inte hitta en ny lösning på ett problem, samtidigt som jag accepterar att det är som det är och kanske kommer att vara så här framöver, i samma andetag. Jag kan inte ha kakan och äta upp den.

Att inse detta innebär att jag kan sluta kämpa åt båda hållen samtidigt som i en dragkamp ingen kan vinna. Det enda som kommer hända är att repet så småning om går av på mitten. Jag håller på att kämpa livet ur mig genom att vara nyfiken och försöka hitta lösningar samtidigt som jag försöker acceptera och känna tillit till att allt ordnar sig. Den ekvationen går inte ihop. Och kommer aldrig göra det, oavsett hur mycket jag än försöker få ihop den.

Det gäller helt enkelt att bestämma sig och välja ett förhållningssätt som är mest rätt i rådande situation, inte båda. Jag vet inte än om det är lätt eller svårt men jag tänker att det inte är svårare än dragkampen. Den suger livet ur mig och föder neurotiska tankar om att det kommer inte gå bra, jag passar inte in i samhället som det ser ut, jag är inte som alla andra och jag ser ingen väg ut.

Detta innebär inte att jag måste ge upp och välja. Det innebär bara att jag inte kan sträva åt båda hållen samtidigt. Var sak har sin tid. En sak i taget. Det är inte att ge upp, bara att vara lite smartare!

Det har tagit lång tid att förstå sambandet även om jag tänkt och sagt precis detta under en längre tid. Men polletten har inte trillat hela vägen ner förrän nu. Jag fick stor hjälp av Linus Jonkmans bok Själv: kraften i egentid. Är du en nyfiken, introvert person så kan du lära dig nya sätt att förhålla dig. Läs eller lyssna. Rekommenderas!

2 thoughts on “Öppenhet – Pragmatism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s