Förståelse

Varför är förståelse så viktigt när man inte mår bra? Förståelse från läkaren, familjen och vännerna. Räcker det inte med att vi själva känner hur vi mår? Nej, jag tror inte det ,för om vi inte får andra att tro på det vi säger börjar vi själva tvivla på hur vi verkligen mår, trots att vi egentligen vet. Vi tänker att – jag är nog lite känslig ,eller jag är nog egentligen lite lat, eller det är nog inte så farligt, det går väl över. Vi förminskar oss själva eftersom ingen annan tror på oss. – Det är bara att sluta känna efter och köra på så blir det bättre längre fram. Men det blir väldigt sällan så. Eller så blir vi offer och martyrer och det är inte bra alls för att kunna ta sig själv till ett bättre mående.

Ofta blir man så van vid att inte må bra så man kör på lite till, blir ännu sämre, vänjer sig och kör lite till. Tills det inte går alls längre och då har kroppen blivit utbränd utöver det som var grundorsaken, stress eller sjukdom. Och då är det lång väg tillbaka. Det är inte heller säkert att man får förståelse ens då.

Vi som inte mår bra blir experter på att manipulera oss själva. Om jag duschar, klär mig snyggt och sminkar mig så ser jag piggare ut och känner mig lite piggare. Jag lurar både mig själv och min omgivning att tro att det är inte så farligt. Vi känner inte efter så mycket för det blir så jobbigt då och vi blir rädda att ramla över kanten till hopplösheten och det svarta. Undermedvetet tänker vi att – om jag blundar och inte lyssnar på kroppen så kan jag lura den till att tro att allt kommer att ordna sig. Vi ljuger så vi tror oss själva. Vi vill inte visa oss sårbara! Jag tror det är så starkt eftersom det ligger i generna för överlevnad.

Om vi vill bli förstådda och ha chans till att få hjälp så måste vi kunna visa oss sårbara, visa upp det verkliga som är och inte en putsad, fin fasad. Kanske inte hela tiden men när vi försöker förklara för läkaren, familjen eller vännerna. Försök sätta ord på hur du känner dig och hur det känns i din kropp. Och det behöver inte vara lika från timme till timme eller från dag till dag för att det ska vara verkligt och äkta. Det är vanligare att det varierar. Ena dagen funkar någonting ganska bra men nästa dag inte alls. Det är dagsformen som avgör och den är beroende på så mycket. Det är mat, näring och sömn, ansträngning och återhämtning, hormoner, tankar och känslor.

Ibland kan man kanske tjäna på att spela rollen som sig själv när man mår som sämst för att få gehör och förståelse. Det är ju sällan någon ser oss de gångerna eftersom då gömmer man sig ofta hemma och under täcket, man går undan eftersom man inte vill visa sig sårbar.

Det jag vill säga är att det är viktigt med förståelse för att kunna få hjälp, känna sig berättigad till sin egen sanning och kunna ta sig vidare mot ett bättre mående. Men det är inte lätt för utomstående att kunna se och förstå eftersom vi är så duktiga på att dölja, även när vi verkligen försöker berätta. Det är lite moment 22. Om vi förstår motsättningarna i det hela kanske det går lite lättare att nå fram.

Med hopp om en bättre framtid med förståelse från dem som har betydelse i ditt liv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s