Högkänslighet

Jag är en högkänslig person, det har jag lärt mig nu. Det har tagit mig 48 år att inse detta och jag har bara kunnat inse det med påtryckning från en väldigt god vän. Jag har levt hela mitt liv i tron att jag är tålig och stark och att jag varit överkänslig och bara överreagerat när det inte gått så bra. Så är det inte alls har jag förstått nu. Jag tar in för mycket och blir överstimulerad.

Högkänsliga personer, kallas även HSP (Highly Sensitive Persons) föds med ett nervsystem som är känsligare än genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor. Det kan man läsa om på sidan för Sveriges förening för högkänsliga.

”Högkänsliga lägger märke till subtila saker och nyanser som andra människor normalt missar. Andra egenskaper kan variera i styrka från den ena högkänsliga personen till den andra. En del reagerar starkt på andra människors sinnesstämningar och känslor medan andra är mer sensoriskt känsliga (smak, lukt, syn, hörsel och känsel). Det kan i vissa situationer leda till överstimulering och stress, vilket i sin tur leder till behov av att dra sig undan och vila från alla sinnes- och känslointryck.”

Citat ur HSP föreningens broschyr som finns att ladda ner här.

För mig är detta en aha-upplevelse och det innebär att jag måste börja behandla mig själv på ett helt annat sätt för att må bra. Tidigare har jag kört på tills jag stupar, böjt ner huvudet och kört lite till, varit utslagen och långsamt blivit bättre för att sedan göra samma resa igen och igen. Nu har jag gjort den så många gånger att jag insett att något inte stämmer. Först då blev jag mottaglig för att jag kunde vara en HSP. Jag gjorde flera olika test och insåg motvilligt att så är det. Ett bra test hittar du här. Är du en högkänslig person?

Om du vet att du själv är högkänslig men inte vet hur du ska hantera detta så kan jag rekommendera en väldigt bra bok i ämnet. Den högkänsliga människan – Konsten att må bra i en överväldigande värld av Elaine N. Aron.

Vi är nog många som ovetandes är högkänsliga och tycker att vi är överkänsliga ibland och blir irriterade på oss själva. Det är inte negativ att vara högkänslig, men det kräver ett annat förhållningssätt. Då blir vi istället en tillgång!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s