7 Var positiv och håll humöret uppe

Här är sjunde inlägget i min serie med mina bästa tips för att hantera sin smärta, sin trötthet och livet i allmänhet. Det är inte bara för den som har kronisk smärta utan egentligen vem som helst som vill trivas och må bättre i sitt liv. Förra inlägget hittar du här: 6 Sömn

Jag får ofta kommentaren, ”Att du orkar! Jag skulle aldrig klara av att ta mig igenom det du gör!”. Och jag svarar lika ofta att ”Jag har inget val, det är detta eller att lägga sig ner och dö och det känns inte som ett val.” Jag har funderat på vad det egentligen är det handlar om. När man inte har något egentligt val så får man göra det bästa av situationen. Men det handlar nog mer om inställningen att man trots allt ofta orkar vara glad, positiv och trevlig bland andra människor. Det tror jag har mer med den mentala inställningen att göra än med orken. För orkar det gör jag inte.

Jag tänker att de är lättare att leva om jag ser det som är positivt, om jag ser att glaset med gott i är halvfullt snarare än halvtomt. För jag orkar inte vara deppig och ledsen hela tiden, det tar ännu mer energi. Och ingenting blir bättre av det, snarare tvärt om. Att inte reta upp sig på saker jag inte kan påverka, att alltid försöka förstå vad andra vill förmedla i sin kommunikation hellre än att vara petimäter och missförstå, det spar energi. Det är roligare att leva om jag tittar efter det vackra snarare än det fula. Det finns ju där ändå och behöver inte min uppmärksamhet och bekräftelse.

Jag tror att man kan ändra sin mentala inställning om man vill. Jag tycker att jag har gjort det. Det går inte över en natt men det går över tid. Att vara positiv och hålla humöret uppe gör att man får lite längre ner till botten, depression och bedrövelse. Man får lite extra energi till att klara av jobbiga saker. Och det känns lättare att andas med en positiv mental inställning. Det är inte samma sak som fake-it-til-you-make-it där du försöker lura dig själv till något annat än du tror på. Det handlar om att ha en positiv grundsyn till livet och att hinder är till för att överkommas och för att lära oss saker om oss själva och livet.

Det finns ju så klart en stor nackdel med detta men den överväger inte fördelarna tycker jag. Man blir bedömd efter hur man beter sig. Är du pigg och glad så kan du inte vara sjuk och ha slut på energi. Alla som är i samma situation har förmodligen hört att man ser ut att vara pigg, fräsch, glad osv och att det genast blir synonymt med att man bara fejkar att man inte mår bra. Och då ska man ju också orka jobba, delta i saker, fixa och ordna saker osv. Och jag har ingen bra lösning mer än att träna på att säga nej utan att få dåligt samvete. Jag vet att jag gör så gott jag kan och att jag måste hushålla med mina resurser. Det är inte heller fult att själv välja det som gör mig glad och ger energi, man behöver inte göra något av skyldighet gentemot andra. Gå på lust så långt som det är möjligt!

Det som håller mig uppe i vardagen när det är jobbigt är att hela tiden försöka se glädjen i de små sakerna och att medvetet känna tacksamhet för allt som är bra. Jag försöker också att inte känna in hur kroppen mår hela tiden, jag behöver ha ledigt från detta för att fungera. Jag skannar av kroppen lite då och då för att hålla koll på hur jag mår och hur jag ska fördela resurserna jag har, men där emellan lägger jag det åt sidan för att leva. Jag skannar på några minuter och ofta gör jag det när jag kliver upp, vid måltider, när jag duschar/badar och när jag går och lägger mig. Det räcker, resten av tiden lever jag utan att vara direkt i kroppen. Jag vet inte om det är rätt eller fel men det funkar bäst för mig.

Hur gör du för att hålla humöret uppe och orka leva och inte bara överleva?

Nästa tips för ett bättre liv handlar om: 8 Hitta något du gillar att göra

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s