Avslappnande bad – med Epsomsalt

Epsomsalt, kallas också Engelskt salt eller bittersalt och är magnesiumsulfat. Det framställdes första gången i slutet av 1600-tadet i den Engelska kurorten Epsom. Det har använts och används fortfarande bl.a. som badsalt vid ryggont, reumatisk och annan värk, ömma muskler och leder, sträckningar och stukningar. Ett sådant bad tar ner svullnaden och därmed smärtan och stelheten. Magnesiumhalten i kroppen höjs vid bad vilket är ett av de första ämnena som försvinner ur kroppen vid bl.a. stress.

Epsomsalt används också i de flyttankar där man ligger och flyter en timme utan sinnesintryck (floating). 25 % epsomsalt i ett kroppstempererat bad. Saltet höjer densiteten på vattnet så att du flyter bekvämt. I flyttanken börjar hjärnan producera theta-vågor och man går ner i djup avslappning. Det är samma tillstånd som i djup meditation och sömn. Vi passerar genom Theta när vi somnar och vaknar. I Theta kan vi få tillgång till kunskap och information som är bortom vårt vanliga vakna medvetande. Det är i det kreativa tillståndet som vi oftast får våra bästa idéer.

För epsombad hemma i badkaret tar du 4 dl-2 liter salt i ett normalstort badkar. Ta en mindre volym första gången så du inte blir helt slut efteråt. Tvål ska man inte använda i badet, det motverkar saltets effekt. Duscha inte heller efteråt utan låt huden självtorka. Bäst är att packa ner sig i sängen under tjocka täcken. Man svettas kraftigt och blir mycket varm och slak, så det är ett bra kvällsbad. Det sägs att ett epsombad gör sömnen ca 30 % mer effektiv. Det sägs också ladda upp energi, så idrottsfolk tar sådana bad dagen före tävlingar. Har du eksem bör du pröva försiktigt så att du tål ett saltbad.

Själv har jag har alltid epsomsalt hemma, sedan två år tillbaka, och badar oftast på kvällstid innan jag lägger mig. Det blir oftare saltbad under vintertid när det är kallt, eftersom jag alltid fryser och är väldigt kall om händer och fötter. Det går ju inte att somna med kalla fötter. Jag tar saltbad och doserar saltmängden lite beroende på hur jag mår och hur jag sovit natten innan. Det är skönt och avslappnande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s