Extrem trötthet

Hur hanterar man det? När hjärnan inte orkar tänka längre. Att tänka är ju grunden för att leva ett liv. Den här frågan har jag klurat på i många år men inte kommit fram till något svar. Jag har sagt så många gånger när jag varit till läkaren att jag är så trött och har ingen energi. Men den motfråga jag alltid får är, äter du ordentligt? Ja, jag äter! Det är inte det som det handlar om. Energi i form av mat får kroppen och har även svårt att göra av med. Själva kroppen får den energi som behövs för att existera och fungera. Att man sedan måste tillföra vissa kosttillskott för att må riktigt bra i kroppen är en annan sak och det tänkte jag inte ta upp här. Problemet är att energin som tillförs kroppen via mat inte omvandlas till användbar energi. Till livsenergi.

Visst gör kroppen av med mycket mer energi och näringsämnen när man har kronisk smärta och sjukdomar. Men om det bara vore det som det var frågan om skulle det vara enkelt åtgärdat genom att äta mer, äta bättre eller ändra sin kost. Det är inte det som är förklaringen till att man är så trött och energifattig.

Det hjälper inte heller att sova mer och bättre. Till en liten del kan det säkert handla om dålig kvalitet på sömnen men inte i relation till den trötthet som vi drabbade känner. Den här tröttheten går inte att vila bort om man sover hyfsat normalt och får den sömn som kroppen behöver.

Jag tror inte heller på att man fyller på för lite så kallad positiv energi och återhämtning. Vore det på det viset skulle alla som är som mig, och vill så mycket, bli fyllda av energi på nolltid. Vi som tycker så mycket är så roligt. Till och med det som är jätteroligt tar energi som inte finns. Ibland kan det ge livsglädje men lika ofta kan det kännas hopplöst, att inte ens det som är roligt orkar jag med.

Det känns mer som om flera kretsar i batteriet har stuckit och det inte går att ladda upp ordentligt. Som om det får stå på laddning under en lång, lång tid och bara laddar upp till en viss del. Och att det sedan laddar ur väldigt snabbt. Det tar mer än dubbelt så mycket energi att ladda batteriet till hälften så mycket. Känner ni igen er?

Det är också väldigt lätt att hamna i en ond cirkel med så lite energi. Man orkar inte göra det som är bra för en i långa loppet. Eller man gör lite för mycket, balansen här hårfin, och får negativ effekt istället. Dessutom är det helt olika från dag till dag. Man kan lyssna till kroppen så det knakar och inte känna av balansen ändå. Det känns som Moment 22.

Och ändå, varje vår får jag ett litet hopp om att jag har hittat lösningen. Solen! Jag går på solenergi, men den går inte att ladda upp utan används i systemet direkt. Jag borde kanske flytta till ett soligare land! Hur fungerar era batterier?

One thought on “Extrem trötthet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s