2 Red ut ditt förflutna

Här är andra inlägget i min serie med mina bästa tips för att hantera livet i allmänhet som påverkar saker som smärta och trötthet. Det är inte bara för den som har kronisk smärta utan egentligen vem som helst som vill trivas och må bättre i sitt liv. Första inlägget hittar du här: 1 Sorgerna i ditt liv

Alla har vi en ryggsäck av det vi varit med om tidigare i våra liv som vi inte bearbetat färdigt och som ligger och skaver. Det gör att vi känner oss nedtyngda och stegen framåt i livet blir tyngre och tyngre ju mer som fylls på. Men det kan också vara så att man har gömt undan det så väl att det inte påverkar livet just nu men rätt vad det är när något triggar så hoppar det upp och slår en i ansiktet eller i värsta fall slår omkull en till marken.

Med största sannolikhet är dessa händelser obearbetade för att det varit för svårt, för jobbigt eller att man inte förstått hur man ska göra för att komma vidare och lägga det bakom sig. Därför behöver man hjälp av någon professionell person som är psykolog och psykoterapeut.

Psykologi är kunskapen om människans handlingar, tankar och känslor. En psykoterapeut försöker nå en så tillitsfull och förtroendefull kontakt med patienten att de tillsammans kan undersöka svåra, ofta dolda, känslor och tankar hos patienten. På så sätt kan man få hjälp att sätta in dem i ett sammanhang som ger dem en mening, gör dem begripliga och mindre farliga.

Det kan kännas läskigt att gå till en psykolog/psykoterapeut om man inte gjort det tidigare men det jobbigaste i detta är att behöva se sig själv men alla känslor och tankar som det väcker. En psykolog/psykoterapeut värderar inte och dömer inte. De lyssnar, ställer relevanta frågor som leder dig framåt och hjälper dig göra jobbet du måste göra för att se på saker ur ett annat perspektiv och gå vidare. Det är du som gör det stora jobbet så det är viktigt att det är någon du känner dig bekväm med. Det är väl investerade pengar och arbete att göra detta. Det får dig att kunna andas lättare och kunna fokusera på andra saker i ditt liv med full kraft.

Man kan tycka att det är mycket pengar men tänk på vad ditt liv är värt för dig och att få slippa den tunga ryggsäcken. Du kan bestämma dig i förväg för hur många gånger du vill gå och hur ofta, sedan kan du få rekommendationer av psykologen/psykoterapeuten men det är i slutändan ändå du som bestämmer. Hitta en psykolog/psykoterapeut och prova en gång, känns det bra så fortsätt din resa, känns det inte bra så ge inte upp utan prova någon annan.

Har du bestämt dig för att göra detta så vill jag gratulera. Du har en otroligt inspirerande resa framför dig med personlig utveckling. Visst är det jobbigt men det ger så mycket tillbaka och du växer som människa. Din resa slutar inte heller vid sista besöket hos psykologen/psykoterapeuten utan fortsätter resten av ditt liv om du tillåter det. Det kommer att vara snabb utveckling under perioder och stiltje under andra perioder men i det stora hela kommer du gå framåt hela tiden. Lycka till!

Nästa tips för ett bättre liv handlar om: 3 Den läkande naturen

 

One thought on “2 Red ut ditt förflutna

  1. Pingback: 1 Sorgerna i ditt liv | Smärtsam tacksamhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s