Smärtrehabilitering

Om man har en långvarig eller kronisk smärta som är färdigutredd kan man få en remiss via husläkaren till en smärtmottagning för rehabilitering. Där får man först göra en utredning för att få veta vad de kan hjälpa en med. Utredningen görs oftast av ett team med läkare, kurator, psykolog och sjukgymnast. Det finns lite olika program beroende på smärtklinik och hur de jobbar just där. Men det innebär att man får lära sig hantera och leva med smärtan på ett bättre sätt. Tyvärr är det inte alla husläkare som har koll på detta och erbjuder en remiss. Be om en i så fall!

Det som är målet med rehabiliteringen är att lindra besvären så långt det är möjligt. Men framför allt att öka kunskaperna om kroppens resurser och begränsningar och genom detta öka förutsättningarna för en bättre fysisk kapacitet och känsla av kontroll. En viktig del är också att påverka sin egen tilltro till förmågan att leva med smärtan.

Rehabiliteringen består av psykologiska, medicinska och fysiska metoder i form av lektioner och praktiska övningar. Det är baserat på ACT (Acceptance and Committment Therapy) som är en utveckling av KBT (Kognitiv Beteende Terapi).

En smärtrehabilitering är guld värd! Jag lärde mig jättemycket, även om jag var precis på gränsen till att få ta del av den. De tyckte jag var lite för duktig och redan visste mycket om hur jag bör agera och tänka. Vi var en grupp på nio personer med olika smärtproblematik som lärde känna varandra. Vi fick dela våra historier och vår resa framåt mot ett bättre liv med smärtan. Det var väldigt värdefullt att få göra detta tillsammans med andra människor som vet vad smärta är och vi kunde ge och få tips och peppa varandra. Mitt liv är mycket bättre efter rehabiliteringen än innan. Har du en smärtproblematik och inte gjort detta så ta kontakt med din husläkare och be om en remiss. Ditt liv kan bli bättre trots smärtan. Det finns ett antal smärtkliniker runt om i landet. Via den här länken kan du se en förteckning över smärtkliniker i Sverige.

 

2 thoughts on “Smärtrehabilitering

    • Tråkigt! Det är väl för nytt läkemedel till fibropatienter och läkarna har inte läst på ordentligt. Har du tagit en riktig diskussion med läkaren om hur läkemedlet fungerar och vad det gör för skillnad för dig? Okunskap är ofta orsaken till ovilja att hjälpa.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s