Karma – orsak och verkan

Det finns så många sätt att uttrycka detta på. Några gamla ordspråk säger Som vi sår får vi skörda, Som man bäddar får man ligga, Man får det man förtjänar och Albert Einstein sägs ha sagt Idioti är att göra samma sak om och om igen, och förvänta sig ett annorlunda resultat. Gör mot andra som du själv vill bli behandlad finns med lite olika formuleringar inom de flesta religioner och andra filosofiska och etiska läror. Det kallas också Den gyllene regeln. Enligt mitt sätt att se det är det samma sak. Allting hänger ihop.

Karma är både handling och konsekvens av den handlingen, det är på samma gång orsak och verkan. Om vi vill skapa lycka i vårt liv, behöver vi så frön av lycka för att få skörda. Vi behöver göra medvetna val för att få det vi önskar. Fungerar det inte som vi tänkt oss får vi prova på ett annat sätt. Vi gör hela tiden val i våra liv, valet att göra något och valet att inte göra något. Båda valen ger konsekvenser. Konsekvenserna kanske inte blir som man tänkt sig eftersom det alltid finns en motpart eller motkraft som i sin tur gör egna val som en motreaktion. Till exempel, jag kan säga något elakt till dig och du kan välja att bli sårad och säga eller göra något elakt tillbaka, eller du kan också välja att inte känna dig sårad och tänka att hon mår nog inte så bra idag. Vi är alla fria att göra olika val.

Att göra medvetna val är vägen till lycka. Om du vid dina val känner i hjärtat att detta är till glädje för mig och för dem i min närhet är du på rätt väg. Att göra medvetna val handlar inte om att vinna eller förlora. Ett medvetet val från hjärtat är alltid win-win.

Har du gammal karma som påverkar dig negativt så gör upp med den. Betala dina ”skulder”, säg förlåt eller gör något gott som motverkan. Det gäller även mot dig själv, välj att inte vara ett offer för omständigheterna och som inte tar eget ansvar för dina val. Förlåt dig själv, gör medvetna val från hjärtat. Så dina lyckofrön så ofta du kan! Det försöker jag göra.

 

3 thoughts on “Karma – orsak och verkan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s