Lyssna på kroppen, inte bara huvudet

Är du som jag så lever du större delen av ditt liv i huvudet och inte i samklang med kroppen. Att det är viktigt att få ihop kroppen och knoppen i en harmonisk helhet för att må bra är det många som hört, men hur gör man? Jag har själv trott att jag varit bra på att lyssna på kroppen. Jag har ju tagit hand om den, tränat, ätit bra och nyttigt och gjort så bra jag kunnat efter alla konstens regler. Pushat lite extra för den goda sakens skull. Men det har inte varit i harmoni. Det har varit huvudet som bestämt och då har kroppen bara fått åka med!

Jag har funderat ganska mycket på varför jag gör som jag gör. Gör andra likadant? Dels beror det på att jag följt samhällets norm på vad som är bra och nyttigt för hälsan utan att tänka efter, känna efter och ifrågasätta om det är rätt väg att gå. Man ska äta fettsnålt, mycket frukt och grönsaker och man ska träna styrka och kondition flera gånger i veckan. Det har jag trott på, stenhårt! Även om jag inte lyckats genomföra det på den nivå jag velat, alltså till så nära 100 % som möjligt, så har jag kämpat på och tagit nya tag hela tiden. Tills jag fick ont, blev trött och fick lov att omvärdera.

Nu kommer det ny forskning och nya rön för varje dag som går, på att det vi trodde var hälsosamt och nyttigt inte är som vi trott. Vi måste lära om, att fett är nyttigt och nödvändigt, kolhydraterna är vår fiende när det gäller bl.a. övervikt, inflammationer i kroppen och humörsvängningar. Hur svårt är inte det? Jag kan tänka mig att för den som mår hyfsat bra idag är det väldigt svårt att lära om. Det är jobbigt och man måste aktivt ta reda på och bilda sig en uppfattning om ifall det nya är närmare sanningen än det gamla. För mig har det nog varit lättare eftersom jag tvingats till att tänka om, testa nya saker och vidta årgärder för att må bättre.

Den andra anledningen till att jag gör som jag gör är att jag inte fått lära mig hur. Det jag lärt mig är att det är bara att kämpa på om man ska komma någonstans, att inte vara lat utan ta tag i saker så man får något gjort. Självklart skulle man ju må bra i det hela och ha roligt men den lektionen missade jag och även hur det skulle gå till. Det tror jag många med mig gjort.

Nu när jag fått lära mig den hårda vägen under några år så börjar jag förstå vad det handlar om, men jag är bara i början av den resan. En sak jag lärt mig är att meditation hjälper väldigt mycket och att rensa bort så mycket stressfaktorer som över huvud taget är möjligt. Att värdera om alla saker jag trott var sanning och viktigt. Är det så viktigt egentligen, när det kommer till kritan? Finns det andra saker som verkligen är viktiga. Det känns som om jag hittat rätt väg men att jag bara precis börjat gå den. Hur är det för dig? Lever du ditt liv i harmoni med kroppen och knoppen?

3 thoughts on “Lyssna på kroppen, inte bara huvudet

 1. Åh vad jag känner igen mig! Det är svårt för mig att lyssna på kroppen när huvudet vill något annat men det måste jag ändra på. Får ta den tid det tar helt enkelt.
  Kram

  Gilla

 2. Tack Annelie för din blogg. Förutom alla bra tips från egen erfarenhet o bra info gillar jag att du ofta ställer frågor till mig som läsare. Det gör att jag får tänka till o fundera kring hur det är för just mig. Känner också att jag påbörjat den där resan m att lyssna mera inåt o de e häftigt. Ju mer man lyssnar till den där inre rösten desto högre talar den o desto lättare blir det att fatta kloka beslut.

  Hoppas du fortsätter med bloggen!

  Gilla

  • Tack, vad roligt att du tar till dig! 🙂 Då har jag lyckats lite med min avsikt kunna hjälpa andra genom min egen erfarenhet. Det är verkligen avgörande för att sitt bästa att lyssna inåt. Det är en häftig resa. Stort grattis till dig Camilla! Bloggen kommer att fortsätta, jag har så mycket att skriva om. Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s