Boktips – Hjärnkoll på värk och smärta

Den här boken som är skriven av Martin Ingvar och Gunilla Eldh är den bästa jag läst, som förklarar smärta, på ett enkelt och bra sätt. Kan verkligen rekommenderas!

Boken beskriver vad smärta är, hur den uppkommer och vad som händer i kroppen och hjärnan. Vad skillnaden är mellan tillfällig smärta och kronisk smärta. Lite krångligare i början när detta beskrivs, men ge inte upp, det kommer mycket bra saker senare i boken. Den beskriver också väldigt bra vad centraliserad smärta som Fibromyalgi är och varför den är så svår att behandla. Varför inte smärtlindrande läkemedel fungerar och vad man faktiskt kan göra.

Den korta versionen är att vi kan lära oss att hantera och reglera smärtan med tankekraft. Att placeboeffekten inte ska underskattas utan utnyttjas som en förstärkare. Samt att medkänsla och intresse finns, från den som ska hjälpa dig, för att ni ska kunna förstå varandra. Beröring och avledning är också bra verktyg i hanteringen av smärtan.

Det man kan göra själv, när man har Fibromyalgi, är att ta ägarskap i smärtan:

  • Lära sig att acceptera att den finns där men inte tillåta den att ta över och styra sitt liv. Detta kan man få hjälp med av KBT-terapeuter med inriktning på smärthantering (Kognetiv Beteende Terapi) eller de som är inriktade på ACT (Acceptance and Commitment Therapy) som är en vidareutveckling av KBT.
  • Rörelse underlättar väldigt mycket och gör så man också mår bättre över lag. Hitta något roligt som ger energi och rörelse på samma gång i lagom nivå för din kropp. Det kan vara olika från dag till dag hur mycket man orkar. Det viktigaste är att lyssna på kroppen.
  • Sömnen är jätteviktig. Svalt, mörkt och tyst funkar bäst för de flesta. För mig är det bättre om det är mjukt, varmt, mörkt och tyst. Var försiktig med kaffe för sent på dagen och alkohol.
  • Man bör tänka på vad man äter. Bra fettkällor och så lite socker och stärkelse som möjligt för att minska inflammationen i kroppen.
  • Prova sig fram när det gäller massage eller andra behandlingar man tror på, exempelvis fibromassage som är en mjuk beröringsmassage. De hjälper inte i längden, men det kan kännas skönt i stunden och ha en lindrande effekt några dagar efter. Det som ger effekten här är beröring tillsammans med placebo.

Boken tar upp många olika smärttillstånd och förklarar skillnaderna. Men du som har Fibro har stor nytta av att läsa denna även om inte hela boken handlar om det du upplever.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s