Värme – underbar smärtlindring

För mig är sol och värme livsviktigt. Jag laddar energi från solen och kroppen blir varm och mjuk. Men eftersom jag bor i mellersta Sverige så är det ju kallt under stor del av året. Och det är inte en bra kombination för mig med fibromyalgi eftersom jag är beroende av att vara varm för att minska smärtan. När jag blir kall har jag svårt att få upp värmen själv, jag känner mig som ett rostigt mekano som motsätter sig rörelse, och jag behöver tillsätta värme utifrån. Mina händer och fötter är nästan alltid kalla.

Jag fick ett bra tips från en akupunktör som sa att man hålla sig varm runt magen. Där sitter värmeaggregatet i kroppen och håller man sig varm där sprider sig värmen i resten av kroppen också. Hon gav mig rådet att köpa en tunn yllegördel som finns på sjukvårdsbutiker att använda utanpå underkläderna. Jag skulle även ha siden som undertröja närmast kroppen som är varm när det är kallt och sval när det är varmt. Sedan helyllestrumpor och en sjal eller polotröja så inte värmen försvinner ut runt halsen. Det är inte så bylsigt som man kan tro utan väldigt skönt och fungerar bra. Det gör stor skillnad även om det inte alltid räcker i alla fall.

Att ha ett badkar är också viktigt för mig. Även om jag blir varm i duschen så är det bara på ytan, i badet blir jag varm rakt igenom. Jag badar ofta under vinterhalvåret och det bästa är om jag kan ta badet innan jag går och lägger mig så jag är genomvarm när jag kryper ner under täcket. Då somnar jag fortare och sover skönare.
Jag brukar ha i olika saker i badvattnet för att det ska kännas lyxigt och mysigt. Eterisk olja, badskum, Epsom-salt (magnesium) eller så smörjer jag in mig med ett lager kokosolja innan jag hoppar i badvattnet. Om jag tar Epsom-salt eller kokosolja så använder jag ingen tvål och försöker skrapa av vattnet med händerna och bara badda mig torr med handduken eftersom det gör bäst nytta om det får gå in i huden ordentligt.
För att få ro och ligga en stund i badet tänder jag ljus, sätter jag på skön musik eller lyssnar på en guidad meditation. Musiken varierar med humör och tillfälle, det måste inte alls vara avslappnade musik, det kan lika gärna vara medryckande beroende på vad jag ska göra efter badet. Jag lyssnar på guidade meditationer från Depak Chopra, vilka är helt underbara. Det finns många olika att välja bland och de är ca 15-20 minuter långa vilket är perfekt lagom för en som inte är så erfaren.

Den värme jag får i kroppen av att träna och bli svettig är också skön. Men det är viktigt att inte bli kall efteråt, av med det svettiga och på med torra varma kläder så jag behåller värmen. Träningen gör också att musklerna blir rörelsevarma, mjuka och smidiga vilket gör väldigt gott i kroppen. Det kan vara jobbigt att träna eller komma igång att röra sig men det är värt det, jag mår mycket bättre både fysiskt och psykiskt. Även om smärtorna ökar ganska ofta vid och efter träning så höjs även endorfinerna i kroppen och det ger ökad smärtlindring. Med andra ord värme gör underverk för att lindra smärta!

2 thoughts on “Värme – underbar smärtlindring

  1. Jag gillar verkligen titeln på din blogg och understreckaren: Att leva ett bra liv med fibromyalgi och smärta. Ja, värme är något som lockar, speciellt nu när det är närmare 20 minusgrader ute.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s