D-vitamin – ren solenergi

Jag har under alla år, som jag kommer ihåg, varit fruktansvärt trött under höst, vinter och vår. Så fort solen tittat fram på vårkanten har jag nästan maniskt släppt alla måsten, och suttit i lä och lapat sol, för att ladda solenergi. Det kändes som om jag levde under sommaren och gick i ide under vintern.

För att över huvud taget komma upp i tid på morgonen under den mörka årstiden, har jag fått lära mig att mentalt nå fram till mitt undermedvetna och övertala mig själv om att det är dags att vakna och gå upp. Väckarklockan kunde stå och ringa tills den slutade av sig själv. Jag förträngde den och orkade inte vakna, trots att jag sovit tillräckligt många timmar och borde vara utsövd. Det var en komaliknande trötthet som sträckte sig flera timmar in på dagen innan jag började kvickna till och bli människa igen. Känner du igen dig?

Jag kommer ihåg under tonårstiden att min mamma väckte mig väldigt många gånger varje dag. Och jag hade en egen väckarklocka som ringde. Jag hörde henne, men kunde inte ta mig ur tröttheten och upp ur sängen. Jag kan fortfarande än idag, över 30 år senare, höra hennes röst när jag är trött och ska upp på morgonen, ”Men gå upp nu då!”.
Det hände lite då och då att jag försov mig och missade bussen till skolan eller kom för sent till jobbet och det var lika jobbigt varje gång att behöva förklara sig. Därför lärde jag mig att mentalt nå fram till mitt undermedvetna och väcka mig själv. Det var svårt och jobbigt men har ändå fungerat ganska bra. Jag kom upp, även om jag fortfarande var väldigt trött, ända in på förmiddagen, men jag trodde att det var lika dant för alla.

Så har det alltid varit. Ända fram tills för drygt två år sedan, när min syster och hennes familj började äta D-vitamin och alla kände sig piggare. Det satte snurr i min hjärna och jag började läsa på om D-vitamin och köpte hem kosttillskott för att testa själv. Det tog två till tre veckor innan jag märkte något, men sedan vilken skillnad! Det är helt fantastiskt! Den komaliknande tröttheten är helt borta. Visst kan jag vara trött nu också men det är en normal trötthet som går att hantera.

Sedan dess har jag ätit D-vitamin i form att kosttillskott, endast med uppehåll under semester eller helger när jag är ute mycket i solen. Och jag kommer att fortsätta med det.

D-vitaminbrist har kopplats samman med depressioner och trötthet under vinter och vår. Kanske kan även D-vitamin ibland minska besvär med värk och fibromyalgi. Det är ett hett forskningsområde och det finns många artiklar på nätet både för och emot. Jag försöker se rationellt på detta och känna efter vad min kropp mår bra av, och agera därefter. Och jag mår enormt mycket bättre med ett kosttillskott på D-vitamin. Om min värk har blivit bättre törs jag inte svara på, men det är definitivt inte sämre.

Om ni vill läsa en bra artikel om D-vitamin, från en källa som jag litar på, så finns den på Kostdoktorns sida. Det är Sveriges största hälsoblogg av Andreas Eenfeldt, som är läkare och specialist i allmänmedicin.

Man ska inte underskatta solenergi! Och när solen inte visar sig så får man hjälpa till lite på traven.

 

One thought on “D-vitamin – ren solenergi

  1. Intressant! Jag hör till dem som är väldigt känslig för solens UV-strålar. Bränner mig lätt. Att lapa sol är därför inget alternativ för mig. Håller mig helst i skuggan.
    Då kan kanske D-vitamin vara ett sätt. Tack för bra och tydligt inlägg!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s