Ladda batteriet – före användning!

Alla som kämpar med smärtproblematik vet att det tar väldigt mycket energi att ha ont. Man har inga reserver alls att spela med. Små, enkla saker kan snabbt ta väldigt mycket energi och det tar tid och är svårt att få tillbaka energin igen.

När jag gick ett rehabprogram på Smärtenheten på Akademiska Sjukhuset i Uppsala fick vi lära oss en massa bra saker. En sak vi lärde oss var att planera in laddning av batteriet i kroppen innan vi behövde använda det. Lägger vi in en aktivitet i kalendern som vi vet tar energi så lägger vi samtidigt in vila innan dess så att vi verkligen orkar genomföra det vi planerar. Vila behöver inte vara ryggläge utan kan vara aktiviteter som tillför energi. Det kan vara egen tid, träning, få pyssla med en hobby osv eller så kan det vara just ryggläge.

Nästa steg är att inte planera in för mycket på en dag och att välja aktiviteter. Det kan till och med vara för mycket med en aktivitet per dag, det kanske räcker med ett par i veckan. Det bästa är om aktiviteterna man planerar in ger påfyllnad av energi och inte förbrukar den. Men det finns ju saker man måste göra och då gäller det att planer bra.

Det finns en väldigt bra och enkel beskrivning av detta som heter Spoon theory.

I Spoon theory är skedar en föreställd måttenhet som används för att visa hur mycket energi en person har under en viss dag. Varje aktivitet ”kostar” ett visst antal skedar, som endast långsamt kommer att ersättas om man ”laddar” genom vila eller annan verksamhet som inte kräver skedar. En person som får slut på skedar förlorar förmågan att göra något annat än vila. En av principerna i skedteorin är att människor med bl.a. smärtproblematik måste planera sina dagliga aktiviteter för att hushålla med sina ”skedar”, medan friska, arbetsföra människor har en ”aldrig sinande brunn av skedar ”och därmed behöver de aldrig oroa sig för att de ska ta slut. Det är möjligt att överskrida den dagliga ransonen, men att göra det betyder ”låna” från framtiden, och kan resultera i att inte ha tillräckligt med skedar nästa dag. Nya skedar får man genom en natts sömn. Men människor med sömnstörningar kan ha en väldigt låg och långsam energiförsörjning.

För att orka det du vill, planera och ladda batteriet före användning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s