Kramar – lindrar smärta

Har du tänkt på att när det gör ont i kropp eller själ så känns det så bra att få en kram av sin partner eller en nära familjemedlem? Det är som när man var liten och gjorde illa sig och mamma kramade och blåste på det onda. Det onda försvann på en gång! Det fungerar lika bra på vuxna.

När det gör ont någonstans så fokuserar hjärnan på detta och om man stryker över huden eller kramas så får hjärnan motsatta intryck att förhålla sig till, och det är svårt. Den tar lättaste vägen ut och det är det senaste intrycket. Man lurar hjärnan lite genom att kramas. Dessutom är vi så finurligt konstruerade att vi i huden har betydligt fler beröringsreceptorer än smärtreceptorer. Sedan hjälper kroppen även till med vårt må-bra-hormon, oxytocin som utsöndras vid beröring och värme. Oxytocin sänker också hormonet kortisol som utsöndras vid stress och smärta är stress för kroppen.

Man kan öka frigöringen av oxytocin genom att göra saker som man njuter av. Den förmågan går även att träna upp genom att aktivt göra fler saker man njuter av och känna efter hur bra det känns. Det kan vara alla former av beröring, mjuka rörelser, avslappnande musik, sällskap av husdjur, att ha familjen nära. Det kan även vara god mat, vackra saker att se på, sol och värme. Blir man riktigt duktig så räcker ibland tanken på något man njuter av för att frigöra oxytocin och man mår lite bättre.

Alla människor har sina sätt att njuta, det gäller bara att känna efter vad som funkar för en själv. När oxytocin utsöndras i kroppen känner man sig lugn och trygg, kroppen slappnar av och det känns varmt och kärleksfullt. Det kan pirra lite i kroppen och man njuter.

Har du ont i kroppen eller själen så se till att du får så många kramar som möjligt. Ju mysigare och varma desto bättre. Det lindrar smärtan! Jag vet av egen erfarenhet. Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s