LCHF – ett naturligt val

För tre år sedan började jag äta LCHF-kost (Low Carb High Fat) och har aldrig mått bättre än jag gör nu. Jag var skeptisk till en början eftersom jag, som alla andra, hade lärt mig att fett är farligt.  Jag började för att jag ville tappa lite i vikt och en vän till mig hade ätit LCHF ett par månader och mådde väldigt bra. Jag ville ju inte ge mig in i något som var ohälsosamt så jag började läsa på och hittade bl.a. Kostdoktorn på nätet. Den sidan och bloggen drivs av Andreas Eenfeldt som är läkare och specialist i allmänmedicin. Han drivs av intresset för hur man helst bör äta och leva för långsiktig hälsa, normal vikt och välmående. Där hittade jag massor av pålitlig information och jag köpte hans bok Matrevolutionen, och var sedan fast i övertygelse att detta var rätt och naturligt.

Jag mjukstartade kostomläggningen, dels för att vänja magen och smaklökarna och dels för att hinna med att lära om hur jag tänker kring mat. Jag började med att plocka bort så mycket kolhydrater jag klarade av utan att pressa mig över gränsen. Brödet hängde i längst och var svårast. Jag bytte ut alla mejeriprodukter mot det fetaste alternativet och ökade sakta på med fett. Jag tyckte det kändes svårt och det smakade inte gott om jag ökade på för mycket med fett på en gång när jag ätit fettsnålt så länge jag kan minnas. Både kroppen och huvud måste vara med på tåget. Efter ungefär åtta månader tog jag steget från liberal till normal LCHF. Nu efter tre år varvar jag mellan normal och strikt beroende på hur jag mår i övrigt och hur livet ser ut runt omkring.

Det jag inte hade räknat med, när jag började ändra min kost, var hur bra jag skulle må i övrigt. Jag har haft IBS, trassel och ont i magen, i nästan hela mitt liv. Det blev värre och värre med åren och ibland funderade jag allvarligt på att sluta äta eftersom jag mådde som bäst då jag inte åt. Nu är jag är helt fri från detta problem, så länge jag håller mig borta från kolhydrater. Helt underbart!

Det jag inte heller hade räknat med var att smärtorna jag hade i kroppen skulle bli bättre, inte lika nyckfulla och lättare att hantera. Det är en sak att läsa om att minska de inflammatoriska ämnena i maten och en annan att lära sig det genom erfarenhet. Mina smärtor är inte som en berg- och dalbana längre utan mer på en jämn nivå som gör dem lättare att acceptera och hantera.

Jag syndar ibland och äter kolhydrater när jag är väldigt sugen på något speciellt, när det är fest och kalas eller när det inte fungerar på annat sätt i sammanhanget. Jag får sota för det nästan varje gång med ont i magen och mer ont i kroppen, men det är ett aktivt val. Jag vet vad jag ger mig in på och ibland är det värt det. Jag syndar allt mer sällan för att jag är sugen på något speciellt, det smakar helt enkelt inte så gott som jag mindes. Och för varje gång förstår hjärnan det lite mer.

Sammantaget så är detta en livsstilsförändring och jag kommer inte att återgå till ”normal” kost. LCHF är mitt naturliga val, jag mår väldigt bra av det och det är så gott! Och jag har sakta men säkert gått ner i vikt också, men vid det här läget känns det bara som en bonus.

2 thoughts on “LCHF – ett naturligt val

  1. Det bästa är man hittar sin ”stil” i matdjungeln. Att hitta till de födoämnen sim passar ens kropp är ljuvligt. Då spelar det ingen roll om dieten har något namn eller inte. För min del verkar paleo-kost ge min mage lugn och ro. Kommer du att lägga ut några recept på dina favoriter? Vore kul.

    Liked by 1 person

    • Exakt! Alla funkar inte på samma sätt, man får prova sig fram och hitta rätt sätt för en själv. Recept, det har jag inte funderat på, kör oftast på en höft. Men det är inte svårt alla att jaga lchf-mat. Kanske det! Får se! 😃

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s