SMIP – små men irriterande problem

Jag gick en kurs för länge sedan, som kommunen anordnade, där man fick lära sig att bli en bättre förälder. En av de saker som jag har haft mest nytta av och som jag fått med mig därifrån är SMIP. Tänk dig alla de små saker, som får så stora konsekvenser för hur man mår, t ex skor i hallen som man snubblar över, smulor på köksbordet, handduken på golvet i duschen, ouppackade träningskläder som luktar osv. Det finns hur mycket som helst som kan irritera oss till vansinne.

Det vi fick lära oss då är att det är små men irriterade problem. De påverkar inte framtiden och är inte livsviktiga, utan är verkligen små men irriterande problem. Och hur kan man hantera det då, när vi nu vet vad det är, och kan sätta ett ord på det?
Det finns säkert många olika sätt men det vi fick lära oss var att antingen bortser man från problemet och låter bli att irritera sig, t ex kliver över skorna i hallen, blundar för smulorna på köksbordet, går på sidan om handduken och låter träningskläderna fortsätta lukta. Eller så gör man något åt det och lämnar det sedan utan att älta. Man flyttar skorna, torkar av köksbordet, hänger upp handduken och sätter på en tvättmanskin med träningskläder.
Det viktiga är att man bestämmer sig för att inte fortsätta irritera sig. Man blundar eller gör något åt det. Det är för sin egen sinnesro och för att slippa onödiga konflikter.  Därmed inte sagt att man ska curla barnen, utan man ber dem naturligtvis göra detta själv och berömmer dem när de gör rätt. Men det tar vi en annan gång. Här handlar det om att stressa av och må bättre själv.

Detta sätt att se på saker har jag haft väldigt stor nytta av i alla delar av livet, med barnen och övriga familjen, på arbetet och med vänner. Det gör att jag får ro i kroppen och inte går omkring och pyser. Jag tänker att alla gör vi så gott vi kan, att vi är alla i olika fas i livet, och har lärt oss olika saker. Det är ett sätt att förlåta både sig själv och andra för att vi är ofullkomliga.
Så identifiera och hantera SMIP:arna i ditt liv så kommer du också att må bättre!

2 thoughts on “SMIP – små men irriterande problem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s