Magnesium – mirakelmineral

Magnesium är förmodligen kroppens viktigaste mineral, varenda cell i kroppen kräver rätt mängd magnesium för att fungera. En av dess viktigare funktioner är nämligen att få musklerna att slappna av efter hopdragning. Nervsystemet är också beroende av tillräcklig med magnesium för det har lugnande effekter som ger rofylld sömn och återhämtning.

Magnesiumbrist framkallar muskeltrötthet. Det är vanligt med dålig sömn bland människor med magnesiumbrist och de vaknar ofta upp med spändhet, samtidigt som de aldrig känner sig riktigt utsövda. Om du ständigt har stela muskler eller är stel på morgonen så är det mycket troligt att du har magnesiumbrist.

Det är mycket vanligt med magnesiumbrist hos dem som har fibromyalgi och kronisk smärta. Psykisk och fysisk stress, som exempelvis smärta, förbrukar magnesium snabbt.
Jag har själv konstaterat att jag har magnesiumbrist genom att testa att lägga till det som kosttillskott och därefter sett de positiva effekter jag fått. Jag har bl. a. märkt att jag sover bättre för att kroppen kan slappna av och komma till ro; jag slipper sendragen som jag haft i ben och mage; mjölksyran i de ansträngda musklerna blir inte lika intensiv och träningsvärken jag får när jag anstränger mig går fortare över.

Jag började äta magnesium från apoteket, en tablett om dagen, och ökade sakta för att få i mig det min kropp behöver. Tar man för mycket på en gång blir man lös i magen, så man behöver vänja kroppen och öka dosen sakta, samt fördela det över dagen. Nu tar jag tre tabletter per dag, morgon, lunch och kväll, och det känns lagom för mig. Men det är viktigt att lyssna på sin kropp så det blir en positiv effekt.

För en vanlig människa, är magnesiumtillskott ofarligt att experimentera med på egen hand, speciellt om man vet att man har symptom som kan relateras till magnesiumbrist eller är under extra stress. Överskott av magnesium utsöndras i urin och avföring, och det vanligaste tecknet på för mycket magnesium är lös avföring. Det är inte farligt.

Om ni vill läsa en väldigt bra och trovärdig artikel om magnesium kan jag rekommendera den som är skriven av Annika Dahlqvist, 2013. Hon är läkare och specialist i allmänmedicin. Den är lång men väl värd att läsa för att förstå detta med mirakelmineralen magnesium. Det finns många bitar där som jag inte nämnt något om här, eftersom jag fokuserar på de positiva effekterna som jag själv och andra med smärta och spändhet kan ha nytta av att veta om.

2 thoughts on “Magnesium – mirakelmineral

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s