Acceptans – att gilla läget

Att gilla läget är en av de viktigaste sakerna jag lärt mig, inte för att det minskar smärtan utan för att det gör den lättare att hantera rent mentalt. Och jag ska väl inte säga att jag har full acceptans än men jag är en bra bit på väg. Fast det är svårt, väldigt svårt, så jag kämpar.

Jag har alltid sett mig som en person som får saker gjorda, att det bara är att hugga i, ta tag i saker och göra, så blir det gjort. Jag har alltid kunnat lita på mig själv och varit helt på det klara med hur stark jag är i kroppen och mentalt. Det är annorlunda nu. Jag är trött och jag har ont och musklerna lyder inte och orkar inte. Det känns inte roligt alls!

Att försöka acceptera, att läget nu är som det är, och att det inte är någon idé att kämpa emot, tar mycket energi och är svårt. Att få både kroppen och knoppen med på noterna och jobba med fibromyalgin och inte emot den. Jag både vill och inte vill. Helst vill jag ju vara frisk!

Jag vet ju att det tar en enorm energi att jobba emot något och jag känner verkligen att det stämmer. Och jag känner också att det blir lättare att slappna av och att andas när jag gillar läget, när jag anpassar mig efter min sjukdom och gör det bästa av det. Om än väldigt motvilligt.

Jag vill också säga att det blir lättare och lättare och det lönar sig att kämpa för acceptans. När jag är med på hur det ser ut just nu, som är det enda jag kan påverka, så är det lättare att ta till sig andra saker som gör livet enklare. Det är lättare att anpassa vardagslivet, det är lättare att ändra sina beteenden och det blir lättare att få förståelse från andra. Om du själv är motsägelsefull när det gäller din sjukdom så hur ska andra då kunna förstå? Om du inte vill vara den du är och försöker förklara för andra hur du har det. Det går inte ihop.

Jag är tacksam för att jag har förstått sambandet och jag jobbar varje dag på att acceptera och gilla läget i nuet. Och jag känner att det blir lättare och lättare, även om det går två steg fram och ett steg tillbaka. Och en sak till, jag skulle inte vilja vara utan detta för jag har lärt mig så mycket om mig själv och vad jag vill och prioriterar.

4 thoughts on “Acceptans – att gilla läget

  1. Gilla läget! Åh, vad många gånger den frasen hjälper. Att släppa taget om det som inte går att hålla kvar och fast är samma sak. Inte lätt men så nödvändigt, många gånger. Vad kul att läsa din historia på din hemsida. All lycka och kreativt skapande till dig.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s